Offline navigace
Ahoj všem,
chtěl bych se zeptat na zkušenosti s offline mapami pro iOS. Jaké používáte?
Rozmýšlím nad maps.me a offline oblastí v Google maps. Plánujeme Londýn a Paříž.
V únoru Thajsko, ale tam mi byla doporučena tamní sim s datovým tarifem a normálně apple mapy.
Budu rád za rady a názory. Lukáš
Ahoj, já si vždycky stáhnu offline oblast do google maps a vždycky mi to stačilo, i v Thajsku. Kdybych si koupil datovou SIM, tak bych si dovolenou tak neužil :)
Zauvažuju nad tím Thajskem ještě nemáme plán :) Každopádně zatím vítězi offline Google a co offline tripadvisor? To jsem zatím nezkoušel, ale taky je to dobrý pomocník.
Uz se tady opakuji, ale pokud chcete opravdu rozumne offline mapy pouzijte neco na zaklade Openstreet map. Ja uz roky pouzivam OsmAnd, a to podotykam, ze to nemam pouze pro orientaci ve mestech (viz maps.me), ale hlavne pro turisticke trasy. Tyto mapy jsou pravidelne komunitou aktualizovany a je tam opravdu spousta veci, ktere ani v turistickych brozurach nejsou.
Prave se vracim z tripu po JZ USA a ve vsech N.P.. jsme chodili po stezkach jen podle nich a vse sedelo (musi se po nainstalovani spravne nastvit detaily).
Google map jsou po stazeni taky fajn, napr. ve Vietnamu v odlehlych oblastech u cinskych hranic zde bylo o silnicich vice informaci.
Po mestech jsou celkem slusne pouzitelne Here We Go (byvale Nokia mapy), na turistiku v prirode ale nejsou. Off line oblasti v google neumi moc dobre vyhledavat, ale pro orientaci jsou pouzitelne.
Za mě MAPS.ME. Hlavně Google Mapy dost často blbnou a stává se, že se nechtějí stahovat na offline (osobně zažito) a hlavně v nich nejde vyhledávat, když jsou offline. Jinak pro Japonsko jsem vyzkoušel řadu mapových aplikací a Mapy Google jako jediné mi zvládly rozdýchat japonský systém adres. HERE nejsou špatné, ale dlouho se spouští a mají málo POI, co si pamatuji.
K OsmAnd mapám bych ještě doplnil, že ve free verzi jich můžete stáhnout 10 (počítá se základní mapa a každá aktualizace) a taky, že při zoomování na 200 m a hlavně méně se začnou objevovat v mapě detaily, které jiné mapy nemají (jak stezky pro chodce, zastávky veřejné a jiné dopravy, ubytování včetně názvů a jiné užitečné věci. Já prostě na ně nedám dopustit, protože žádné jiné offline mapy tolik všeobecných informací neposkytují.
https://osmand.cz/2012/01/vitejt...osmand-cz/
Mně se velmi osvědčil MapFactor Navigator. Google Maps se mi nikdy nepodařilo stáhnout tak, aby byly použitelné - buď se stáhne velká oblast, která zahltí paměť, nebo malá, což je zase o ničem... následně po stažení Google po mně stejně vyžadoval připojení, vůbec nebral v úvahu, že to mám staženo. Nebo to neumím, nevím.
Aj za mňa Mapfactor navigator free. používam to častejšie, než zaplatený Sigic. Prehľadnejšie, intuitívnejšie a presnejšie. Naposledy západ USA bez problémov, vrátane uličiek a obchádzok v Los Angeles.
ja som tiez pouzival mafactor, ale presiel som na maps.me - zaklad je ten isty (openstreetmap), ale maps.me mi pridu ovela rychlejsie
Je třeba ještě rozlišovat mezi programy jako je MapFactor, Sygic, TomTom apod., které jsou PRIMÁRNĚ určeny hlavně jako navigace do auta a těmi ostatními. Tady se motají jabka s hruškama :-) Výjimkou jsou Google Maps, které slouží dobře jak jako navigace, tak i do terénu (včetně městského samozřejmě), ty ale zase nejsou vždy offline - pouze s daty a nebo předem stáhnout danou oblast.
Sám jsem teď v USA používal v autě Sygic s posledními mapami (vše bez problémů) a všude jinde mimo auto výše zmíněný OsmAnd. Ten mi dokonce posloužil při jízdě v autě k jednomu zašitému motelu, který byl tak zastrčený mimo cestu, že si s finálním příjezdem Sygic a TomTom neporadili.
Sygic je fakt dobry do auta (ted na Taiwanu nam fungoval lepe,nez navigace, co jsme dostali s vypujcenym autem), ale i kdyz se da prepnout na chuzi, tak v tom mi prisel nepouzitelny. OsmAnd jsme uspesne pouzivali na Severnim Kypru, ale ja osobne si s nim moc nerozumim, asi potrebuju neco vic blbuvzdorneho;-) Na pesi chuzi do mesta favorita nemam, nejvice asi doporucujete Maps.me, ze?
Já zatím zkouším oboje maps.me a osmand. Budu se chystat do Paříže. Tak asi maps.me Koukal jsem osmand chce 4€? Za stažení
OsmAnd free verzi stáhneš normálně zadara, akorát je zde omezení na 10 map/aktualizací.
https://play.google.com/store/ap...mand&hl=cs (plná verze stojí 169,99 Kč)
osmand skor pouzivam ak sa ide niekam do hor (napr. kartograficke mapy na slovensku). inak vsetko maps.me najma po mestach
nainstaloval som si appku Mapy.cz a vyzera to uplne super - daju sa stiahnut offline cele krajiny a co pozeram tak napr. u nas su aj turisticke chodnicky. Vyzera to ze to aj odnaviguje ked treba, ale zase pri chodeni pesi po mestach a lesoch to asi aj tak nikomu netreba
Mapy.cz jsou taky fajn, ale nevyhovuje mi u nich právě ta mapa celé země. ČR, SR, Maďarsko, Rakousko - OK. Ale proč bych proboha měl třeba pro Drážďany stahovat mapu celého Německa... A jestli se nic nezměnilo, stále jen u ČR a SR funguje offline vyhledávání, které i tak není nic moc rychlého ani efektivního.
@tonic:
Zkus u OsmAnd nastavit pořádně detaily a zjištíš, že všechny věci co popisuješ jsou tam taky - včetně barevně značených turistických chodníků. Zrovna pro Slovenskou jsou tam navíc i stezky, které Mapy.cz ani nemají (ty už samosebou barevně značeny nejsou :) ) a právě při chození po lesích je fajn, když víš, že můžeš vyrazit i jakousi lesáckou trasou a víš, kde skončíš. Navíc nemusíš stahovat celé země - když jsem byl teď naposledy v Zakopanem na treku, nemusel jsem stahovat jako v Mapách.cz celé Polsko, ale pouze menší oblast dolního Polska.